Forum

Ten portal istnieje tylko dzięki pracy wolontariuszy i dotacjom użytkowników
Jeśli uważasz, że ta strona nie funkcjonuje jak należy, zapraszamy do współpracy :)
Większość funkcji portalu jest dostępna dopiero po zarejestrowaniu się.
więcej

Fora  ›  Ogólne  ›  Polityka/Wydarzenia/Świat

Feminizm - coś oczywistego w obecnych czasach?

Feminizm dla mnie jako mężczyzny jest bliski od wielu lat, co wciąż tu i ówdzie niektóre osoby zadziwia. O tym dlaczego powinien być oczywistością w obecnych czasach trafnie jest napisane tu: http://www.opydo.pl/2014/07/feminizm

Zapraszam do dyskusji

Spoko tekstSmile Przepraszam, iż nie dyskutujęLaughing

A ja chętnie podyskutuję  Smilechoć prawdę mówiąc nie wiem co to za dyskusja, jeśli się ze sobą zgadzamy i mamy taki sam, lub podobny pogląd co do tematu Wink
Niewątpliwie to co zasługuje na uwagę, to fakt iż ,,taki,, temat poruszył mężczyzna, mało tego, ten ,,wywrotowy,, artykuł, również napisał mężczyzna !
Cieplej się robi na sercu wiedząc, że w przeciwieństwie do starszych pokoleń, młodsi panowie nie są już takimi gorącymi zwolennikami patriarchatu Smile Max Planck powiedział kiedyś ciekawą rzecz o postępie w nauce, ale można ten cytat odnieść do postępu w ogóle.
    Nowa naukowa prawda nie triumfuje poprzez przekonywanie jej oponentów i sprawianie by zobaczyli światło, ale bardziej ponieważ jej  oponenci w końcu umierają, a wyrasta nowe pokolenie, które jest z nią zapoznane.  (Max Planck)
Może parę cytatów z artykułu:
,,Dlatego uważam, że słowo „równouprawnienie” brzmi znacznie bardziej neutralnie i może mniej strasznie dla nieuków, ale to nie zmienia faktu, że „feminizm” ma swoje słownikowe znaczenie – i nie jest to, do cholery jasnej, „wyzbywanie się kobiecości i obcinanie włosów”, jak by się niektórym mogło wydawać.,,
,,Jeżeli jesteście „przeciwko feminizmowi” to mam rozumieć, że uważacie, iż kobietom powinno się odebrać prawo wyborcze i dostęp do edukacji? Bo na tym to między innymi polega przecież. A może po prostu sprzeciwiacie się czemuś, czego założeń de facto nie znacie?,,

Feminizm dla mnie jako mężczyzny jest bliski od wielu lat, co wciąż tu i ówdzie niektóre osoby zadziwia.

Zadziwia pewnie głównie facetów, bo kobity to raczej są zaskoczone :-) z takimi poglądami i wolny ? Chwal się tym więcej, (na profilu czy jak), zobaczysz jak ci popularność wzrośnie Wink

Obecne czasy w Polsce to niestety ciężkie czasy dla feminizmu. Przyprawia mu się swoistą "gębę", w której kobiety to nienawidzące mężczyzn, krótko ostrzyżone lewaczki, najlepiej jeszcze lesbijki, a mężczyźni, to zniewieściali chłopcy pozbawienia męskości. Najbardziej niepokoi mnie postrzeganie młodego pokolenia, tam teraz jest moda na konserwatyzm, pełno miłośników PiS, Korwina, Kukiza i nacjonalistów. Nie wróży to zbyt dobrze na przyszłość.

Myślę sobie, że akurat bycie feministą, to zwłaszcza w Polsce nie musi czynnik sprzyjający znalezieniu partnerki, choć akurat w środowisku vege i vegan jest chyba mniejsza ignorancja w tym temacie:)