Ten portal istnieje tylko dzięki pracy wolontariuszy i dotacjom użytkowników
Jeśli uważasz, że ta strona nie funkcjonuje jak należy, zapraszamy do współpracy :)
Większość funkcji portalu jest dostępna dopiero po zarejestrowaniu się.
więcej

Fora  ›  Wege-tematy  ›  Ostatnio zajadam się...

Kuchnia azjatycka

A co sądzicie o kuchni azjatyckiej? Oczywiście chodzi o wersje vege, bo w krajach dalekowschodnich oprócz roślin je się różne dziwności.

Ja potrawy z tego kontynentu uwielbiam, w wykonaniu też są stosunkowo szybkie i proste. Wczoraj zrobiłem po dłuższej przerwie makaron z warzywami chow-mein i objadłem się nieprzyzwoicie. Chociaż w połowie roboty zastanawiałem się, czy z tych warzyw na patelni nie lepiej zrobić nadzienie do sajgonek, ale makaron już był w drugim garnku... Kwestia dostępu do dobrej jakości przypraw pozostaje oczywiście otwarta, bo przyprawy są bardzo ważne. Ale ostatnio bardzo się poprawiło pod tym względem. A jak ktoś bywa np w Berlinie, to tam jest naprawdę duży wybór w dobrych cenach.

Jeśli chodzi o mnie, to uwielbiam indyjską czy tajską kuchnię. Jakoś tak więcej w nich oryginalności i polotu, bogactwa smaków...

Przyznam, że nasza kuchnia w porównaniu z tamtymi, wydaje się nieco prymitywna ;-)

A co sądzicie o kuchni azjatyckiej? Oczywiście chodzi o wersje vege, bo w krajach dalekowschodnich oprócz roślin je się różne dziwności.

Ja potrawy z tego kontynentu uwielbiam, w wykonaniu też są stosunkowo szybkie i proste. Wczoraj zrobiłem po dłuższej przerwie makaron z warzywami chow-mein i objadłem się nieprzyzwoicie. Chociaż w połowie roboty zastanawiałem się, czy z tych warzyw na patelni nie lepiej zrobić nadzienie do sajgonek, ale makaron już był w drugim garnku... Kwestia dostępu do dobrej jakości przypraw pozostaje oczywiście otwarta, bo przyprawy są bardzo ważne. Ale ostatnio bardzo się poprawiło pod tym względem. A jak ktoś bywa np w Berlinie, to tam jest naprawdę duży wybór w dobrych cenach.

Probowalam wiele razy..i po prostu nie. Nie ma sily, nie potrafie sie przekonac do tego typu kuchni, niestety :/ moze keidys jakas potrawa mnie zaskoczy, ale..no watpie :/

Też próbowałam, ale nie smakuje mi jakoś. Większość dań smakuje tak samo. No chyba, że możecie pochwalić się jakimiś swoimi odkryciami ;>